Bij Arijs Seafood aan de Atelaan 21 Herentals worden de verse nieuwe maatjes ter plaatse met de hand gekuist. Dat is uniek voor de verre regio. Walter Arijs geeft heel wat culinaire tips voor onze lezers.




Walter Arijs
:   'De nieuwe maatjes zijjn van topkwaliteit, tegen de 30% vetgehalte.   Bij ons worden de verse maatjes ter plaatse met de hand gekuist, dus vers van het mes.   Je krijgt er sowieso  gesnipperde ajuin bij.  Tot  dit weekend doen we een promo-actie :  4 kopen = 5e gratis.   Je moet zeker ook onze gerookte & barbecue maatjes proberen.

De mosselen hangcultuur zijn ook binnen.  Het belooft een goed mosselseizoen te worden.  Het visgehalte van onze hangcultuurmosselen uit Zeeland en Denemarken ligt rond de 270 gr per kilo.  Dat is prachtig', aldus Walter Arijs.

Maatjes : een bere-gezonde lekkernij, 14 miljoen stuks in België
Jaarlijks wordt er zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats,  waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt.

Het gaat goed met het haringbestand. Haring is niet voor niets MSC (Marine Stewardship Council) gecertificeerd. 

De EU en Noorwegen hebben eind 2011 besloten de TAC voor Noordzeeharing te verhogen tot 405 miljoen kilo. Een verdubbeling. Hiervan wordt 13 procent gebruikt voor de verwerking van nieuwe haring. De rest van de haring gaat naar de conservenindustrie of wordt in zijn geheel geëxporteerd. In Nederland eten ze zo’n 76 miljoen haringen per jaar van de 180 miljoen haringen die worden geproduceerd. Duitsers happen 90 miljoen haringen weg en de Belgen 14 miljoen stuks.

Maar wat kun je er, als consument, nou mee doen? Het lekkerste is natuurlijk om ze gelijk vers aan de staart te eten en te testen. Liefst even zonder uien want je wilt de nieuwe, verse, zilte smaak optimaal proeven.

Je kunt ze ook op of tussen een broodje eten en wel met of zonder gesnipperde uien. Mensen doen dit veel tijdens de lunch. Echter met dit heerlijke, nieuwe, verse visje kun je nog veel meer lekkers doen als lunchgerecht, amuse of heerlijke haring tapas bij de borrel of op je feestje.

Vergeet niet dat dit lekkere visje barst van de smaken, bere-gezond is en heel veel goede en gezonde (omega 3) vetten bevat, een weelde voor hart- en bloedvaten.

Arijs Afhaalcenter Seafood, Atealaan 21/001,  2200 Herentals – tel. 014-22.90.38. - fx: 014-22.90.37 -afhaalcenter@arijs.be

Beelden Guy Verellen / Nnieuws